« خوردن میوه با معده خالی | بیماری مومن » |
نشانه های نظام جاهلی
ما باید جاهليتمان را به عقلانيت تبديل كنيم، اين راه دارد. نظام جاهلي دو نشانه دارد: يكي اينكه در بخش انديشه که دستشان از برهان و عقل خالي است، به گمان زندگي ميكنند و در بخش انگيزه که دستشان از عدل خالي است، به هوا و هوس عمل ميكنند.
اين را در سوره مباركه، «نجم» فرمود که نظام جاهلي اين دو علامت و دو عنصر را دارد؛ در بخش انديشه به جاي اينكه عالمانه تصميم بگيرند براساس گمان ـ مخصوصاً سوءظن ـ حركت ميكنند:«إِنْ يَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ» و در بخش انگيزه و عمل به جاي عدل و عقل با ميل حركت ميكنند: «وَ ما تَهْوَی الْأَنْفُس ؛سوره نجم، آيه23.» انسان به هر حال يا در حوزه و دانشگاه است و كارهاي علمي انجام ميدهد يا در متن جامعه است و كارهاي عملي دارد؛ اگر فضا, فضاي فرهنگي است بايد برهان و عقل و علم باشد؛ اگر فضا، فضاي كار و عمل است بايد عدل باشد، نه هوا! «إِنْ يَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ» براي بخش انديشه, «وَ ما تَهْوَی الْأَنْفُس» براي بخش انگيزه است. اگر اين دو عنصر حل شود؛ يعني ما عالمانه زندگي كنيم و عادلانه به سر ببريم، نه بيراهه ميرويم و نه راه كسي را ميبنديم، ميتوانيم يك نظامي بهشتگونه بسازيم و راحت باشيم.
مهمترين كاري كه وجود مبارك حضرت بعد از ظهور انجام ميدهد همين است كه علم و برهان را به جاي مظنّه, سوءظن و مانند آن ميگذارد, عدل را به جاي هوس ميگذارد. اين كتاب موجز و متقن, نظام جاهلي را در همين دو عنصر ميداند: «إِنْ يَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ» را در بخش انديشه، «وَ ما تَهْوَی الْأَنْفُس» را در بخش انگيزه; يعني اينها براساس گمان زندگي ميکنند و براساس ميل به سر ميبرند، در حالی که بايد براساس علم زندگي كنند و با عدل به سر ببرند.
سخنان آیت الله جوادی آملی ، ۱۰/ ۱/ ۹۶
فرم در حال بارگذاری ...